Direktlänk till inlägg 16 februari 2013
Hejsan!
Har äntligen fått tid att skapa bloggen som jag länge tänkt att göra. Här kommer det att dyka upp en hel del recept, lite tips och lite inredningstips för att göra köket mysigare och förenkla bakningen. Kommer om en vecka börja läsa till konditor och bagare så kommer att uppdatera med en hel del tips och trix för att lyckas med bakningen!
Eftersom det är semeltider nu så passar det ju alldeles utmärkt att inviga bloggen med ett recept på just semlor!
Semlor
20 st
100 g smör eller margarin
2tsk mald kardemumma
5dl mjölk
25g jäst
1,5 dl strösocker
0,5tsk salt
1 ägg
ca 12 dl vetemjöl
1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, det ska vara fingervarmt (37 grader).
2. Smula ner jästen i en bunke eller köksmaskin och rör ut med vätskan.
3. Tillsätt kardemumma, socker, salt och ca 12 dl vetemjöl.
4. Arbeta degen tills den blir blank och smidig.
5. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
7. Dela degen i 20 lika stora bitar, forma till runda bullar och lägg på bakplåtspapper på plåt.
8. Låt jäsa 30 min under bakduk.
9. Sätt ugnen på 200 grader.
10. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna.
11. Grädda i ca 15 min tills de fått en gyllenbrun fin färg.
12. Låt sedan bullarna svalna och skär sedan av en liten hatt på dom, gröp ur så du får ett ganska stort hål i bullen. Riv ner önskad mängd mandelmassa i en bunke tillsammans med det du gröpte ur bullarna. Rör ut det med lite vispad grädde eller mjölk tills du får den konsistens du vill ha. Fyll i bullarna och spritsa sedan grädde på dom. Lägg på hattarna och pudra med florsocker.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 | 17 |
|||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
||||||
|